maanantai 21. syyskuuta 2020

Koronarajoitukset, onko ihan pakko?

Seuraava teksti ei ole suoraan omasta kynästäni/näppäimistöstäni, mutta voin allekirjoittaa kollegani sanoman. Hän osasi hyvin niputtaa meidän (yksityisten perhepäivähoitajien) ajatuksia sanoiksi. 🙏


Koronakevät oli järkytys meille kaikille, COVID-19 löi koko maailman polvilleen ja sulki käsittämättömällä tavalla oikeastaan kaiken vähänkin suljettavissa olevan. Koronakevään jälkeen tuli uusi normaali tuoden mukanaan kaikenlaisia rajoitteita. Nämä rajoitteet ymmärrettävästi aiheuttavat monenlaista hankaluutta sekä perheissä, että hoitopaikoissa. Ihan tavanomainen pikkunuha onkin yhtäkkiä sairausloman ja testirumban aiheuttava kurja peikko. Lasta ei saa varhaiskasvatukseen pienen yskän tai kurkkukivun vuoksi. Säännöt muuttuvat yhtenään, koronapuhelimeen joutuu jonottamaan, testeistä puhumattakaan, toinen aalto kolkuttelee oven takana ja stressitaso nousee kohisten.

Me yksityiset perhepäivähoitajat seuraamme tarkasti paikallisia ja kansallisia tiedotteita ja noudatamme niitä parhaan kykymme mukaan. Emme ole näitä sääntöjä luoneet, mutta joudumme niistä ammattimme vuoksi pitämään kiinni. Me emme voi, vaikka joskus tahtoisimmekin, joustaa rajoitteista, sillä hoitajien ja vanhempien vastuulla on noudattaa viranomaisten antamia ohjeita ja estää uusien tartuntaketjujen syntyminen. Tämä sama vastuu koskee kaikkia ihmisiä, kaikkialla maailmassa pandemia-aikana. Koronaa ei voi erottaa muista hengitystieinfektioista ilman testiä. Samalla näytämme lapsille esimerkkiä; miten voimme heille opettaa sääntöjen noudattamista, jos itse niitä rikomme?

Kaikki tämä hankaluus tähtää lopulta yhteiseen etuun. Tie on kivinen ja yhtä kivinen se on kaikille, mutta onneksi voimme yhdessä edes vähän siloittaa sitä. Pidetään tiedonkulku avoimena, ilmoitetaan toisillemme muutoksista, sairastumisista, tervehtymisistä, sairausloman jatkumisista, jne. jo silloin, kun itsekin niistä tiedämme. Näin voimme lievittää toistemme epätietoisuudesta johtuvaa stressiä.

Kannetaan kaikki vastuumme, näytetään välittävämme. ️ Pysytään eristyksissä lievienkin oireiden ilmaannuttua ja käydään testeissä, sillä vain laajoilla testauksilla pystytään pitämään yhteiskunta avoinna, eikä luisuta takaisin kevään kaltaiseen tilanteeseen.

Yhdessä tästä selvitään.

Lisätietoa esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:

Lapset ja koronavirus Klikkaa tästä linkki auki.

Testiin hakeutumisesta yms. Klikkaa tästä linkki auki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti